Ručno poliranje felgi


Ručno poliranje do visokog sjajaKod ove metode poliranje felgi vršimo ručno, tako dugo dok se ne dobije visoki sjaj.
Kod popularnih varijanti poliranja koristi se u kombinaciji s nekim drugim postupkom, na primjer kad je tijelo felge plastificirano. Polirana površina zahtijeva redovito održavanje inače nakon određenog perioda površina oksidira. Da bi bi se proces oksidacije zaustavio ili usporio, polirani dio premazuje se specijalnim sredstvom koje zatvara pore i čuva sjaj.

Ručno poliranje najstarija je metoda za poboljšanje sjaja.
Ukoliko je to potrebno, započinje se skidanjem laka kemijskim putem, pijeskom ili staklenim perlama, a kad je površina čista tada počinje posao. Dijelovi se prvo grubo obrađuju i bruse kako bi se izravnale sve jake ogrebotine i oštećenja. Ako se ovaj korak preskoči, kasnije se trag oslikava na cijeloj površini. Tek kada nestanu sve ogrebotine može započeti poliranje.

Za dobivanje vrhunskog sjaja, koriste se ploče za poliranje različitih struktura i paste za grubo i fino poliranje.
Postoje uglavnom tri vrste ploča: za poliranje, predpoliranje i sjajno poliranje (fino poliranje).

Predpoliranje
Kod predpoliranja izravnavaju se sve ogrebotine. Materijal se obrađuje okretanjem ploča u oba smjera naizmjenično, te tako grubim poliranjem nestaju sve ogrebotine. Za predpoliranje se koriste tvrde ploče za brzo izravnanje i glatkoću, a dobiva se lagani sjaj. Kad su sve naravnine i nečistoće nestale počinje sjajna politura (glancpolitura).

Sjajna politura
Kod sjajne politure uzimamo nešto tvrđi vosak i srednje tvrdu ploču. Ovaj korak služi za dobivanje visokog sjaja na radnim površinama. Kroz dobiveni sjaj svijetlo se više ne može lomiti i biti će direktno reflektirano.

Sjajno poliranje
Kod ovog posla odstranjuje se film voska koji je ostao na površini. Ovim korakom površina se u potpunosti očisti. Sjajno poliranje vrši se tvrdim voskom i vrlo mekanom pločom. Oba materijala služe za to da bi se odstranio preostali vosak.